Pyhitä lepopäivä
HUOM! Tämä teksti ei perustu kirjaoppiin, eikä mihinkään virallisiin näkemyksiin vaan on ainoastaan oman kokemukseni kautta opittua ja meidän perheessä hyväksi havaittua.

 

Lepoa

Pyhitä lepopäivä

Jos pyhitätkin leikkihetken, niin muista pyhittää myös lepopäivä. Niin liikunnan kuin aivojumpankin vastapainoksi tarvitaan myös lepoa. Joka päivä ei kissan kanssa siis tarvitse mennä sen "pitkän kaavan kautta" tai potea huonoa omatuntoa siitä jos jonain päivänä, kahtena tai vaikka koko viikkona jää kissan aktivoinnit muiden kiireiden takia väliin.

Aktivointipallot ja muut vastaavat pelit joissa edetään kissan itsensä määrittelemää tahtia ovat myös omiaan rentona aktivointimuotona. Tällöin kissan ei ole "pakko" tehdä mitään jos ei halua, mutta ylimääräisen energian purkamiseen on olemassa kokoajan kuitenkin mahdollisuus.

Olen huomannut, että meille soveltuu jaksottainen aktivointi niin, että välillä tehdään päivittäin esimerkiksi temppuja ja sitten saatetaan pitää pidempikin tauko ilman mitään. Kun taas tauon jälkeen palataan takaisin "temppumoodiin", ovat kissat entistä innokkaampia ja motivoituneempia temppuilijoita.

Jos kissaa rasittaa ja "painostaa" jatkuvasti, se kyllästyy eikä sen mielenkiinto ja motivaatio pysy yllä. Siksi onkin hyvä löytää balanssi työn ja levon välissä. Uskon että jokaisella kissalla ja omistajalla se balanssi on yksilöllinen ja löytyy vain kokemuksen kautta.