Kissan persoonan vaikutus oppimiseen
HUOM! Tämä teksti ei perustu kirjaoppiin, eikä mihinkään virallisiin näkemyksiin vaan on ainoastaan oman kokemukseni kautta opittua ja meidän perheessä hyväksi havaittua.


 

Kissan persoona

Kissan persoonan vaikutus oppimiseen

Joku ammattikouluttaja on varmasti sitä mieltä että kissa kuin kissa oppii temppuja, mutta itse olen sitä mieltä että kissan persoonalla on suuri vaikutus temppujen tekoon ja sen mielekkyyteen. Olen huomannut itse kolmen luonteiltaan aivan erilaisen kissan omistajana, että yksilön motivoitumisessa on suuria yksilökohtaisia eroja.

Olen puolivahingossa onnistunut saamaan vaikeammin motivoitavissa olevan Elmo-kissankin innostumaan tempuista, mutta se ei selkeästikään ole yksioikoisesti yhtä motivoitunut temppukissa kuin Hiski. Tämän johdosta temppujen oppiminen tapahtuu lyhyemmissä periodeissa ja hitaammin. Elmolta ei myöskään voi vaatia yhtä tyylipuhdasta temppusuoritusta kuin Hiskiltä, vaan motivaation ylläpidon ja säilymisen vuoksi kissan jokainen yritys ja "sinnepäin" suoritus palkitaan. Mitä paremmin opin tuntemaan yksilön, sen helpommaksi ja mutkattomammaksi temppuilu sen kanssa tulee.

Koska kissan opettaminen esim. istumaan käskystä ei ole eläimen "yhteiskuntakelpoisuuden" kannalta olennaista tai välttämätöntä, niin en näe välttämättömäksi myöskään harrastaa aktiivista temppuilua sellaisen kissan kanssa joka ei siihen ole pätkääkään motivoitunut tai jonka motivoiminen tuottaa ylitsepääsemättömiä hankaluuksia.

Pääasia siis mielestäni on löytää itselle ja kissalle se sopivin tekemisen muoto, oli se sitten ulkoilu tai temppujen treenaaminen. Kaikki omistajan ja kissan välinen yhteinen tekeminen vahvistaa kissan ja ihmisen välistä sidettä, mitä se tekeminen sitten ikinä onkaan.


Kissan persoona vaikuttaa tempputassuiluun